Alverdens gode råd og anbefalinger fra såkaldte eksperter på snart sagt alle områder af vores liv er efterhånden let tilgængelige på de sociale medier, blogs, via nyhedsbreve osv. Personligt synes jeg, det er dejligt med inspiration om f.eks. børneopdragelse og personlig udvikling, og det får mig til at blive opmærksom på og reflektere over emner, jeg måske ikke selv havde tænkt over. Jeg elsker at lære nyt og jeg er åben overfor andre levemåder end den, jeg selv har valgt, så det er altid spændende for mig at høre, hvad andre mennesker mener og tænker.

Men jeg får også øje på en enormt stor faldgrube ved disse velmenende råd, som jeg synes man som modtager skal gøre sig bevidst. At modtage gode råd og vejledning fra andre må aldrig komme til at handle om hvad man ”bør” gøre, hvad ”alle de andre gør” og antydninger om, at der er en rigtig måde at leve sit liv på – og dermed også en forkert. For så kan nok så gode råd hurtigt i stedet blive til en kilde til, at man ikke føler, man kan leve op til de krav og standarder, der rådes om. Det kan også føre til skam over, at man ikke slår til eller gør det ”rigtigt”. Som om der nogensinde har været en ”rigtig” måde at leve på. I min optik er det kun én selv, der kan bestemme hvad ”rigtigt” er. Det, der er rigtigt for mig, er ikke nødvendigvis rigtigt for dig.

Når de gode råd eksempelvis omhandler børneopdragelse, så ved de fleste forældre godt, at den slags ikke kan sættes på formel. Alle børn er forskellige og det er forældrene, der kender deres egne børn bedst. Og man skal som forælder altid mærke efter i sin egen mave, hvad der giver mening for én og ens børn. Hvilke værdier, man vil give videre til sine børn. Det kan ingen andre fortælle én. Alligevel ser jeg meget ofte overskrifter som ”Sådan får du dit barn til at sove”, ”sådan får du din teenager til at hjælpe til derhjemme” og andre blikfang, der helt sikkert er designet til at vække læserens interesse – og dermed oftest også lover mere end den kan holde. Det er fint at lade sig inspirere og hvem ved; måske hjælper dette netop på dit barn, men fortvivl ikke, hvis de gode råd ikke passer ind i jeres liv og verden.

Når det kommer til new age bølgen, så har jeg også ofte oplevet, hvordan de gode råd og tips til et bedre liv meget hurtigt kan ende i at have en bebrejdende undertone indbygget. Som eksempel kan nævnes når der tales om at manifestere og skabe det liv, man ønsker sig. For er det så ikke også vores egen ”skyld”, når det ikke lykkes? Hvis du kan manifestere alt, hvad du ønsker dig, bare du forstår at ”tænke de rigtige tanker” og ”føle de rigtige følelser” – hvad er der så galt med dig, når det viser sig, at chefen stadig er dum, børnene stadig ikke hører efter hvad du siger og du stadig møder alle de andre udfordringer, livet byder på?

Jeg kan ikke understrege nok, hvor vigtigt det er at forholde sig realistisk og også kritisk til alle de gode råd, vi modtager hele tiden. At vi lærer at træde et skridt tilbage og tage livet ind med alt hvad det indeholder; det gode og det mindre gode, det positive og det negative. At vi mærker efter i os selv, hvad der er rigtigt for os. At vi bruger de gode råd som inspiration og som udgangspunkter for, hvordan vi selv synes, vores liv skal leves. Men at vi ikke tager dem som lovord eller retningslinjer, der er mere rigtige end hvad vi selv mærker giver mening for os. Hvis du har svært ved at mærke dit eget ståsted i livet, dine egne værdier og hvor det egentlig er, du gerne vil hen, så er du meget velkommen til at kontakte mig for mere information om, hvordan vi i fællesskab finder tilbage til essensen af dig.

Write A Comment

Pin It